IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола продължава да пада насред мрачните инвеститорски нагласи*

Най-големите колебания в цената на петрола са предизвикани от промените в очакванията за търсенето, обясни анализатор

10:17 | 19.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нагласите сред инвеститорите на петролните пазари все още продължават да са мрачни, избутвайки цената на суровината надолу в понеделник дори след като двуседмичното блокиране в китайския град Чънду бе прекратено, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,28% или 0,26 долара, до 91,09 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,54%, или 0,46 долара, до 84,65 долара за барел.

Чънду е най-големият китайски град след Шанхай, в който бе наложено затваряне заради пандемията. Повечето аспекти от нормалния живот в столицата на провинция Шъчуан ще бъдат възобновени, считано от понеделник.

Инвеститорите се подготвят за поредица решения на централни банки в следващите дни, в т.ч. от Федералния резерв на САЩ, Английската централна банка (АЦБ) и Японската централна банка (ЯЦБ). Очакванията са регулаторите да продължат с паричното затягане въпреки обнадеждаващите данни за забавен ръст на инфлацията в САЩ.

"Най-големите колебания в цената на петрола са предизвикани от промените в очакванията за търсенето", обясни Вишну Варатан, ръководител по икономика и стратегии в Mizuho Bank Ltd. в Сингапур. "Облекчаването на блокиранията в Китай определено би имало по-силен ефект. Има елемент на натрупало се търсене, с който би могла да се обясни първоначално несъзнателната реакция", допълни Варатан.

Високата цена на енергията излага на риск Европа, която може да изпадне в рецесия. В петък Германия пое контрола над местното звено на руския петролен производител "Роснефт", тъй като Берлин се опитва да прекъсне дългогодишната си силна зависимост от горива от Москва.

Междувременно операциите по разтоварване и натоварване на петролния терминал в Басра, Ирак, се върнаха към нормалните си равнища, след като техническите и инженерните екипи приключиха работата по справянето с проблема с изтичането на материал, съобщи през уикенда държавният оператор Basra Oil Co. Инцидентът, който се случи в четвъртък, постави на пауза износа от обекта.

*Към 09:56 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още